WordPress 2.2.2 ja 2.0.11 suomeksi

Kirjoitettu puoliltapäivin suomeksi • Tägit:

Suomenkielinen WordPress on taas ajan tasalla. Versiot 2.2.2 ja 2.0.11 julkaistiin 3 tuntia sitten englanniksi ja sisältävät tietoturvaan liittyviä korjauksia. Suomenkieliset versiot niistä voi nyt ladata suomenkielisen WordPressin kotisivulta:

http://kimmo.suominen.com/sw/wordpress-fi/

Itse törmäsin päivityksessä palvelimen oletusasetusten tuomaan yllättävään lisäongelmaan.

Jos päivität blogisi versiosta 2.0.x versioon 2.2.2, huomaa wp-config.php-tiedostoon lisätty asetus DB_CHARSET. Tämä asetus määrittää tietokantayhteyden merkistön. Tarkista oman tietokantasi taulujen merkistöasetus ja aseta arvo sen mukaisesti.

Uudessa blogissa DB_CHARSET-asetuksen arvoksi kannattaa jättää ”utf8”, joka on valmiiksi wp-config-sample.php-tiedostossa mallina. Kun luot blogin tietokannan (ennen WordPressin asentamista), valitse sen merkistöksi huolellisesti ”utf8_general_ci” (tai ”utf8_swedish_ci”, jos haluat aakkostuksen toimivan suomenkielen sääntöjä vastaavasti). Valitettavasti WordPress ei näytä vielä käyttävän DB_COLLATE-asetuksen arvoa missään, joten jos käytät ”utf8_swedish_ci”-merkistöä, joudut vaihtamaan taulujen merkistön käsin (WordPress näyttää luovan ne merkistöllä ”utf8_general_ci” tietokannan merkistöstä riippumatta).

Jos jo olemassa olevan blogisi taulujen merkistö on ”latin1_swedish_ci”, DB_CHARSET-asetuksen oikea arvo on luultavimmin ”latin1”. Tarkkaan ottaen tämä kuitenkin riippuu siitä, mikä merkistö tietokantayhteydessä on oletuksena ollut käytössä. Aiemmin WordPress ei asettanut tietokantayhteyden merkistöä itse, mutta tämä ongelma on korjattu 2.2.x-versioissa. Muutos voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jos palvelimesi oletusarvot ovat käyttäneet jotain muuta merkistöä kuin ”utf8”.

Jos versiopäivityksen jälkeen WordPress ei päästä edes admin-tunnusta käyttämään blogin hallintasivuja, vika on luultavasti juuri tässä merkistöasetuksessa. Luultavimmin joko ”utf8” tai ”latin1” on se oikea arvo. Voit huoletta kokeilla kumpaakin, jos oikean merkistön valinta muuten tuntuu vaikealta.

2 kommenttia

  • 1

    Mulla kävi juurikin noin. Eli kaikki ä:t ja ö:t koodautui väärin. Kiitos vinkistä!

    Jani — 6.9.07 @ 18:20

  • 2

    Kiitoksia, meilläkin alkoi ääkköset taas toimimaan kun muutin utf8:sta latin1:ksi…tosin en päivittänyt WP:tä, ainoastaan muutin hostaajaa

    Ernvall — 9.9.07 @ 15:45

Sorry, commenting is not available for this post.