Suomenkielinen WordPress 2.0.1

Kirjoitettu illalla suomeksi • Tägit:

Suomenkielinen WordPress 2.0.1 on valmis! Kiitos kaikista avuntarjouksista — ne ovat ainakin kyydittäneet käännöksen etenemistä, vaikkei työn jakamista paljon tapahtunut. Ja kyydittämistä selkeästi kaivattiinkin… :-)

Kyselin muilta kääntäjiltä, miten he hoitavat useamman kääntäjän tulosten yhdistämisen, mutta kävi ilmi, että ryhmissä on yleensä yksi kääntäjä ja useita avustajia, jotka sähköpostilla lähettävät sitten korjauksia tarvittaessa. Teknisesti työn voisi jakaa osiin itse viestien (po-tiedoston), teeman, TinyMCE:n ja ”muiden ylläpitotiedostojen” kesken. Tätä lähestymistapaa voisi käyttää jatkossa, jos vapaaehtoisia löytyy.

Yksi 2.x-versioiden uutuuksista on JavaScriptillä toteutettu graafinen muokkain, TinyMCE. Se on integroitu WordPressiin niin, ettei sitä voi kääntää kuin monistamalla kaikki sen tiedostot. Tämän vuoksi useimmissa kotoistetuissa versioissa graafista muokkainta ei ole käännetty (espanjankielisen version ylläpitäjät ovat tämänkin urakan toteuttaneet, joten mahdotonta se ei ole). Jos joku kääntää TinyMCE:n tiedostot, mielelläni liitän käännetyn version hetimiten jakelupakettiin.

Lopuksi vielä suomennettu lista uusista ominaisuuksista.

Versio 2.0.1

 • Siirrettyjen tiedostojen kansion voi itse määritellä, samoin kuin sen, käytetäänkö päivämäärän mukaan nimettyä kansiorakennetta vai ei (versio 2.0 käytti aina päivämäärän mukaista rakennetta, eikä käyttäjä voinut muokata sitä mitenkään).
 • Välimuistin toimintaa on korjattu (se kytkeytyy itse pois päältä sellaisissa ympäristöissä, jotka eivät tue sitä).
 • Pysyvien linkkien toimintaa on korjattu.
 • Tiedostojen siirto XML-RPC:n avulla toimii taas.
 • Yhteensopivuutta vanhempien PHP-versoiden kanssa on parannettu.
 • Graafiseen editoriin on tehty useita korjauksia ja parannuksia.
 • Tuontiohjelmat käyttävät nyt paljon vähemmän muistia.
 • Toimii MySQL 5.0:n kanssa myös strict-tilassa.

Versio 2.0

 • Ylläpitosivusto on suunniteltu kokonaan uudestaan. Tämä on ensimmäinen iteraatio Shuttle-ryhmän suunnittelijoiden lahjoittamien parannusten liittämiseksi WordPressiin.
 • Nopeampaa ylläpitoa. Yleisimpiä ylläpitotoimia on yksinkertaistettu käyttämällä AJAX-tekniikkaa. Esimerkiksi uutta artikkelia kirjoitettaessa voit nyt samalla luoda uusia aiheita, samankaltaisesti kuin Flickerissä. Edistynyt ja yksinkertainen muokkausliittymä on nyt yhdistetty yhdeksi liittymäksi, jonka elementtejä voi järjestellä haluaamansa järjestykseen raahaamalla.
 • Graafinen muokkain. Useimmat käyttäjät pitänevät siitä, että teksti näkyy kirjoitettaesssa heti lopullisessa muodossaan. Muokkain ei kuitenkaan ole täydellinen, ja sen voikin halutessaan poistaa käytöstä joko oman käyttäjätunnnuksen tiedoissa tai oletuksena kaikille blogien käyttäjille. Huomaa, että graafinen muokkain ei toimi Safarissa tai Operan vanhemmissa versioissa.
 • Roskaviesti- ja varmuuskopiolisäosat. Voit varmistaa tietokantasi tiedostoon tai halutessasi saat varmuuskopion sähköpostitse Skippyn lisäosan avulla. Akismet on hajautettu roskapostisuodin, jonka älykkyys lisäänty käyttäjien määrän lisääntyessä. (Akismet vaatii käyttäjätunnuksen WordPress.com-sivustolla.)
 • Muokkausalueen kokoa voi säätää samoin kuin tavallisten ikkunoiden kokoa, hiirellä nurkasta napsauttamalla.
 • Sulautettu tiedostojen siirto. Kuvat, äänet ja videot voi nyt siirtää suoraan artikkelia kirjoitettaessa. Liitetiedostot talletetaan aliartikkeleiksi, joten niillä voi olla omat kommentit ja päivitysilmoitukset, oma pysyvä linkki ja jopa mukautettu mallitiedosto liitetiedoston tyypin mukaan.
 • Nopeampi julkaisu. Ennen päivitysilmoitusten lähettäminen saattoi viivästää julkaisua. Nyt julkaisu tapahtuu hetkessä ja päivitysilmoitukset lähetetään taustalla.
 • Artikkelin esikatselu. Esikatselu näyttää nyt artikkelin käyttäen sivuston teemaa.
 • Tuontiohjelmat ovat nyt osa ylläpitosivustoa ja niitä voi lisätä samalla tavoin kuin lisäosia.
 • Käyttäjäroolit. Numeroitujen käyttäjätasojen toimintaa oli vaikea hahmottaa. Niiden tilalla on nyt rooleja — esimerkiksi ylläpitäjä, toimittaja ja avustaja — jotka paremmin kuvaavat käyttäjien oikeuksia. Lisäosat voivat myös laajentaa roolien toimintaa.
 • Otsikon muokkaus. Jos olet väsynyt oletusteeman siniseen otsikkoon, voit nyt muokata sen värejä ja tekstiä.

Lue kehittäjille näkyvistä uusista ominaisuuksista WordPress 2.0:n julkistusartikkelista.

9 kommenttia

 • 1

  Kimmo! Oisko sinulla ideaa, että miten saisin parhaiten ja kätevimmin siirrettyä blogini MSN Spaces – ympäristöstä jonnekin kehittyneempään WordPress-hostaukseen kaikille herkuille. Esim. Matti Lintulahden esimerkkiä seuraten tänne: http://www.bluehost.com/. Vinkit tervetulleita!

  Kysyy Tommi Pelkonen

  Tommi Pelkonen — 21.2.06 @ 17:12

 • 2

  Moi Tommi!

  Jos MSN Spaces tarjoaa vientitiedoston, siitä voi olla mahdollista tuoda vanhan blogin sisältö helpoiten, jos osaat koodata tuontiohjelman WordPressille. Valmista tuontiohjelmaa MSN Spaces -blogeille ei ole (vielä?). (Tuontiohjelman puuttuminen voi tarkoittaa myös sitä, että MSN Spaces ei tue vientiä.) Jos siellä ei ole vienti-vaihtoehtoa (export), niin kannattaa tarkistaa myös löytyykö mahdollisesti varmuuskopiointi omalle koneelle (eli backup).

  Vähintäänkin artikkelit saat tuotua siltä osin kuin nykyisen blogisi RSS-virrat tarjoavat.

  Ja sitten on tietysti se hiirellä kopiointi… :-/

  Kimmo Suominen — 21.2.06 @ 17:55

 • 3

  Tänks. Sain melkein kaikki entry txt-tiedostoon ulos FeedDeamonilla, nyt vaan pitää löytää joku hostaaja joka tarjoaa WordPressin import-RSS toimintoa ja toivoa sitten, että menee sisään mahd. kivuttomasti. Kokemuksia hostaajista?

  Tommi Pelkonen — 21.2.06 @ 18:31

 • 4

  Tämä sivusto on omalla palvelimella. Pidän joitain asioita TextDriven palvelimilla, mutta jotenkin ne tuntuvat olevan enemmän alhaalla kuin omat koneet. Toisaalta he kyllä yleensä vastaavat melko nopeasti, enkä ole kuin pari kertaa ehtinyt itse raportoida ongelmista.

  Yksi WordPress-pohjainen vaihtoehto on tietysti WordPress.com, jos et välttämättä halua asentaa omia lisäosia tai teemoja.

  Kimmo Suominen — 22.2.06 @ 15:25

 • 5

  Olen vasta omaa blogiani rakentamassa, onneksi löysin tämän suomennoksen ettei tarvinnut itse alkaa suomentamaan. Kiitoksia siitä! Pisti silmään muuten yksi suomentamatta jäänyt sana: default-teeman tiedostossa comments.php rivillä 30 on sana ”Says” jonka muutin itse muotoon ”Sanoo”.

  Tero Töttö — 15.3.06 @ 23:46

 • 6

  […] Aikani etsittyäni ja kokeiltuani erilaisia sivuston ylläpitojärjestelmiä päädyin WordPressiin. Osittain päätöstä helpotti tieto siitä, että Kimmo Suominen oli kääntänyt WordPressin jo valmiiksi suomeksi. Lisäksi WordPressiin näytti olevan tarjolla paljon valmiita lisäosia sekä hyvä mahdollisuus tehdä niitä tarvittessa itse. Aiemmin käytössä oli mm. Blosxom ja useammankin kerran omia rakennelmia. Kaikki olivat kyllä ihan toimivia, mutta varsinkin omien rakennelmien lisävirittäminen olisi aina vaatinut enemmän tai vähemmän koodaamista ja siten aikaa ja vaivaa – toisin sanoen: laiskuus iski. […]

  WordPressin virittelyä » tuomastenkanen.com — 18.3.06 @ 10:19

 • 7

  Onko WordPress-asiantuntijoilla tietoa, miten saisin omaan blogiini samanlaisen laskurin kuin on HS:n blogeissa arvioitavana olevista kommenteista? HS:n blogeissa lukee esim: ”Kommentteja on tällä hetkellä tarkistettavana 2 kappaletta”. Tuollainen olisi näppärä omassakin blogissani, jossa haluan (ainakin toistaiseksi) käyttää ennakkotarkistusta kommenteissa spammin välttämiseksi.

  Tuomo Björksten — 19.4.06 @ 16:10

 • 8

  Moi Tuomo!

  Googlella löytyi WP Plugins DB-hakemistosta tällainen lisäosa: Moderation Comment Count.

  Kimmo Suominen — 19.4.06 @ 17:14

 • 9

  Kiitokset vastauksesta, Kimmo! Samaa WP Plugins DB -sivustoa itsekin selailin, mutta eipä vaan jostain syystä osunut tuo silmään.

  Tuomo Björksten — 20.4.06 @ 16:04

Sorry, commenting is not available for this post.