Pennit venymään

Kirjoitettu alkuillasta suomeksi • Tägit:

Olen tehnyt tänään täyden työpäivän. En tosin sen homman parissa, mitä alunperin suunnittelin. Tarkoitus oli saada seulottua rojua pois muuttokuormasta, mutta se taitaa jäädä huomiselle. Ellen sitten innostu päivällisen jälkeen vielä ahkeroimaan. (Ruoka kyllä yleensä väsyttää, mutta kahvi voisi piristää.)

Rakensin itselleni tänään henkilökohtaisen budjetin. Budjetointia on tullut tähän mennessä harrastettua vain pari kertaa vuodessa töissä. Vaan samanlaistahan tuo on omankin budjetin luonti, periaatteessa. Paitsi että töissä lopputulos on paisutettu toivelista, jota ylemmät tahot puhkovat. Oman budjetin lopputulos taas kertoo, kauanko voin olla työttömänä ja minkälaista palkkaa on saatava. Ensimmäisen osalta sain ihan piristävän tuloksen, mutta jälkimmäinen oli lähinnä pelottava, kun kokemus suomalaisesta palkkatasosta on vielä olematonta.

Hyödyllistä apua budjetointiin löytyy mm. näistä:

  • Pankkien sivuilla on laskureita lainojen korkojen ja muiden maksujen laskemiseen (oma koti olisi kiva)
  • Liikkeiden ja postimyyntiyritysten sivujen avulla voi arvioida kodin hankintojen hintoja (pesukone, tiskikone, mikrouuni, televisio, astiat, vaatteet, …)
  • Vakuutusyhtiöiden sivuilla on laskureita vakuutuksia varten (ehkä ilmiselvää, mutta enpä huomannut ajatella, että nekin olisivat netissä; kotivakuutus, autovakuutus, tapaturmavakuutus, sairaskuluvakuutus, matkavakuutus; ei ehkä kaikkia, mutta tuossapa aluksi miettimistä)
  • Julkisen liikeenteen laitokset (esim. YTV), jos aiot kulkea julkisilla kulkuvälineillä esim. työmatkaa
  • Verot voi laskea laskurilla, mikä on tarpeellista palkkoja mietittäessä
  • Tulli kertoo muuttokuorman maksuista (hyödyllistä luettavaa, jos tuot auton)

Ainakin itselleni suureksi avuksi olivat kaverit (erityisesti Artsi, Haka, Laura ja Otto) ja vanhemmat, joilta sain kysellä vinkkejä ja arkipäivän tietoa. Monet kiitokset jokaiselle!