Näin kirjoitat blogiin

Blogiin kirjoittaminen on helppoa:

  1. Kirjaudu ylläpitosivuille (blogisi oikean reunan Hallinta-osiossa).
  2. Napsauta Kirjoita-välilehteä.
  3. Ala täyttää tyhjiä kenttiä, ainakin otsikko ja teksti kannattaa kirjoittaa.
  4. Kun olet valmis, napsauta Julkaise-nappia.

KIRJOITUSALUE

Omat luonnoksesi

Jos olet kirjoittanut artikkeleita ja tallentanut ne julkaisematta, ne löytyvät tästä. Napsauta otsikkolinkkiä muokataksesi artikkelia ja kun olet valmis, napsauta Julkaise-nappia ja artikkeli on sivustollasi.

Otsikko

Kirjoita tähän artikkelisi otsikko. Voit käyttää mitä tahansa sanoja tai ilmauksia. Vältä saman otsikon käyttämistä uudestaan, sillä se vaikeuttaa artikkelien erottumista. Voit käyttää pilkkuja, lainausmerkkejä, väliviivoja ja muita välimerkkejä otsikossa, esimerkiksi “Minun blogini: Häjyt tuloo”. Järjestelmä muodostaa otsikosta sivun linkkiin sopivan version, jota kutsutaan polkutunnukseksi.

Pikanapit

Pikanapit ovat artikkelin sisällön tekstialueen yläreunassa olevia nappeja. Ne liittävät muotoilut tekstiisi:

  • Lihavointi (Ctrl+B)
  • Kursivointi (Ctrl+I)
  • Yliviivaus
  • Luettelo
  • Numeroitu luettelo
  • Vähennä sisennystä
  • Lisää sisennystä
  • Vasen tasaus
  • Keskitys
  • Oikea tasaus
  • Lisää linkki / Linkin ominaisuudet
  • Poista linkki
  • Lisää kuva / Kuvan ominaisuudet
  • Erota ote [More] (Alt+T)
  • Peruuta (Ctrl+Z)
  • Tee uudestaan (Ctrl+Y)
  • Muokkaa HTML-lähdekoodia
  • Ohje (Alt+H)

Napin painallus joko muuttaa kirjoitettavaa tekstiä tai kysyy erillisessä ikkunassa tarvittavia lisätietoja. Kun olet antanut pyydetyt tiedot, ne liitetään muokkausalueessa näkyvään tekstiin.

Artikkelin muokkausalue

Tähän isoon tyhjään laatikkoon syöttämäsi teksti, linkit, kuvat ja muu tieto muodostavat sivuillasi näkyvän artikkelin.

Tallenna ja muokkaa lisää

Muokkausalueen alapuolella on kolme nappia. Niistä ensimmäinen on Tallenna ja muokkaa lisää. Jos haluat tallentaa artikkelin tietokantaan ja jatkaa sen kirjoittamista, napsauta tätä nappia. Samalla kirjoitussivun alareunassa näkyvän esikatselualueen sisältö päivittyy tallennettuun versioon. Tätä nappia käytettäessä artikkelia ei julkaista, ellei sivupalkissa artikkelin tilaksi ole erikseen valittu Julkaistu.

Tallenna

Tallenna-napin napsauttaminen tallentaa artikkelin. Tämän lisäksi sivupalkin Artikkelin tila -laatikon valinta vaikuttaa tallennustapaan:

  • Julkaistu artikkeli näkyy tallennuksen jälkeen myös blogisi sivuilla.
  • Luonnos ei näy julkisilla sivuilla. Voit jatkaa sen muokkausta myöhemmin ylläpitosivuilla.
  • Suojattu artikkeli näkyy vain sinulle (artikkelin kirjoittajalle), ei muille.

Kun olet napsauttanut Tallenna-nappia, kirjoitusalue tyhjennetään ja voit aloittaa seuraavan artikkelin kirjoittamisen.

Julkaise

Julkaistaksesi artikkelin blogisi sivuilla, napsauta Julkaise-nappia.

SIVUPALKKI

Keskustelu

Keskustelun asetuksissa on kaksi valintaa. Jos salli keskustelu on valittuna, lukijat voivat jättää kommentteja tähän artikkeliin. Jos salli päivitysilmoitukset on valittuna, muilta sivuilta ja sivustoilta vastaanotetaan paluuviitteitä (trackback) ja päivitysilmoituksia (pingback) tähän artikkeliin.

Suojaa salasanalla

Jos haluat suojata artikkelin sisällön salasanalla, kirjoita salasana tähän. Lukija saa artikkelin sisällön näkyviin syöttämällä oikean salasanan. Muista pitää salasana tallessa!

Artikkelin polkutunnus

Tähän luodaan artikkelin otsikosta osoitteeseen sopiva teksti. Pilkut, lainausmerkit ja muut osoitteeseen kelpaamattomat merkit on poistettu tai muutettu ja sanat on erotettu toisistaan väliviivalla. Esimerkiksi “Minun blogini: Häjyt tuloo” muuttuu muotoon “minun-blogini-hajyt-tuloo”. Halutessasi voit muuttaa polkutunnusta, esimerkiksi lyhentämällä, jos automaattisesti luotu teksti on kovin pitkä.

Aiheet

Sivustosi aiheet näkyvät tässä. Aloittaessasi uutta artikkelia, vain oletusaihe on valittuna. Valitse artikkeliisi sopivat aiheet ja muista poistaa valinta oletusaiheen kohdalta tarvittaessa. Oletusaiheen voi vaihtaa blogin asetuksista.

Artikkelin tila

Artikkelin voi asettaa kolmeen eri tilaan:

  • Julkaistu artikkeli näkyy tallennuksen jälkeen myös blogisi sivuilla.
  • Luonnos ei näy julkisilla sivuilla. Voit jatkaa sen muokkausta myöhemmin ylläpitosivuilla.
  • Suojattu artikkeli näkyy vain sinulle (artikkelin kirjoittajalle), ei muille.

Asetus tulee voimaan tallentaessasi artikkelin.

Aikaleima

Oletuksena artikkelin aikaleimaksi tulee tallennushetken aika. Muokataksesi aikaleimaa, napsauta Muokkaa aikaleimaa -laatikkoa valitaksesi sen ja aseta haluamasi päivämäärä sekä kellonaika. Jos asetat aikaleiman tulevaisuuteen, artikkeli ei näy sivuillasi ennenkuin asetetun ajan jälkeen. Voit näin kirjoittaa artikkelin etukäteen ja se julkistetaan automaattisesti valitsemaasi aikaan.

Artikkelin kirjoittaja

Voit valita artikkelin kirjoittajaksi jonkun toisen blogisi kirjoittajista. Voit lisätä kirjoittajia blogiisi sen asetusten kohdasta Käyttäjät.

LIITTEET

Siirrä

Voit siirtää liitetiedostoja (esim. kuvia) blogiisi. Napsauta Selaa-nappia ja valitse tiedosto tietokoneeltasi. Halutessasi täytä Otsikko- ja Kuvaus-kentät antaaksesi lisätietoja tiedostosta.

Otsikkoa käytetään kuvan tekstimuotoisena vaihtoehtona (jos selain ei tue kuvia) ja muuntyyppisten (esim. tekstitiedosto) liitetiedostojen linkkinä. Kuvaus taas näkyy liitetiedoston omalla sivulla (esim. jos valitset tiedostoa liittäessäsi linkin tyypiksi Linkitetty sivuun).

Napsauta lopuksi Siirrä-nappia ja tiedosto siirretään palvelimelle.

Selaa

Palvelimelle siirretyt tiedostot näkyvät tällä välilehdellä. Tiedostoa napsauttamalla saat näkyviin asetusvalikon. Voit napsauttaa valikon rivejä vaihtaaksesi asetusten arvoja toisiksi.

Ei pienoiskuvaa

Tälle kuvalle ei ole pienoiskuvaa. Tämä on tiedoksianto: asetusta ei voi vaihtaa napsauttamalla.

Pienoiskuva / Alkuperäinen

Voit liittää tekstiin joko pienoiskuvan tai alkuperäisen kuvan. Jos alkuperäinen on iso, pienoiskuvat auttavat pitämään sivuston ulkoasun ehjänä.

Ei linkitetty / Linkitetty kuvaan / Linkitetty sivuun

Liitetty kuva voi olla linkki joko kuvaan itseensä (alkuperäisessä koossa) tai erilliselle sivulle, jolla näytetään kuvan kuvausteksti. Kuva voidaan liittää myös ilman linkkiä.

Linkitetty tiedostoon / Linkitetty sivuun

Muut liitetiedostot liitetään linkkinä itse tiedostoon tai erilliselle sivulle, jolla näytetään tiedoston kuvausteksti.

Otsikko / Tiedostonimi

Voit valita muiden kuin kuvatiedostojen linkiksi tiedoston otsikon tai tiedostonimen.

Lisää tekstiin

Kuva tai liitetiedosto liitetään artikkeliin valittujen asetusten mukaisesti.

Poista

Tämän kohdan napsauttaminen poistaa tiedoston palvelimelta.

Sulje asetukset

Valikko suljetaan tästä.

Selaa kaikkia

Tällä välilehdellä näkyvät kaikki palvelimelle siirtämäsi tiedostot (myös aiemmin siirretyt).

MUUT VALINNAT

Ote (ei pakollinen)

Ote on yhteenveto tai lyhyt nosto artikkelista, joka näytetään blogin etusivulla ja arkistosivuilla sekä hakutuloksissa. Valittavana on kahdenlaisia otteita. Voit kirjoittaa erillisen otteen tähän kohtaan tai voit käyttää Erota ote -nappia (More-nappia) kirjoitusalueen yläreunasta merkataksesi otteen artikkelin alusta.

Paluuviitteet

Paluuviitteiden avulla voit lähettää ilmoituksen muihin blogeihin siitä, että viittaat niissä oleviin kirjoituksiin. Lähettääksesi tästä artikkelista paluuviitteitä, kirjoita paluuviiteosoitteet tähän kohtaan välilyönneillä erotettuina.

Avainkentät

Avainkenttien avulla voidaan toteuttaa artikkeli- ja sivukohtaisia asetuksia. Yleensä blogin ohjelmisto asettaa avainkentät automaattisesti, mutta tarvittaessa niitä voi muokata tässä. Tällä hetkellä käyttäjien blogeissa ei ole avainkenttiä käyttäviä ominaisuuksia.

Poista artikkeli

Jos haluat lopullisesti poistaa artikkelin, napsauta tätä nappia. Joudut vielä varmistamaan, että todella haluat poistaa artikkelin. (Vaihtoehtoisesti voisit asettaa artikkelin tilaksi Luonnos tai Suojattu.)